Prev Add About Next
OG : ≥ 1.000
FG : ≥ 1.000
ABV : ≥ 0.0%
IBU : ≥ 0
EBC : ≥ 0

Beskrivelse :
Øl lagret på træfade eller –spåner. Der kan være noter fra spiritus, enten fra tidligere brug af fadet eller hvis spånerne har trukket i det. Den grundlæggende øl skal følge en klassisk stilart og fungere harmonisk med trækarakteren. I konkurrencer skal den grundlæggende stilart angives.

Aroma :
Øllet skal følge den grundlæggende stilart. Trælagring skal bemærkes, men samtidig være i harmoni med øllet.

Udseende:
Farve og skum skal følge den grundlæggende øltype.

Smag:
Øllet skal følge den grundlæggende stilart. Trælagring skal bemærkes, men samtidig være i harmoni med øllet.

Krop:
Krop og karbonering skal følge den grundlæggende stilart.

Eksempler:
Mikkeller George Barrel Aged (Imperial stout på forskellige træfade), Harviestoun Ola Dubh (Imperial stout på røget whisky fad).

Danske Øl-stilarter 2019 Ver. 1.0

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2019 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort