Prev Add About Next

OG : 1.020 - 1.050
FG : 1.014 - 1.020
ABV : 0.8% - 4.0%
IBU : 10 - 50
EBC : 15 - 60

Beskrivelse :
En traditionel dansk ølstil der frem til 1930 var den mest udbredte ølstil i Danmark. Traditionelt hvidtøl kan både være lyst og mørkt, er alkoholsvagt og har maltsødme - dog ikke som nutidens sukkersøde nisseøl. Hvidtøl drikkes friskt allerede en uge efter brygningen. Hvidtøl blev fremstillet i op til 4 forskellige urtstyrker - typisk havde prima hvidtøl den kraftigste urtstyrke.

Aroma :
Fraværende til svag maltaroma. Svag til middel humlearoma. Alle humletyper tillades. Fraværende til svagt niveau af DMS og diacetyl.

Udseende:
Gylden til mørkebrun. Kraftigt skum. Klar til let tåget.

Smag:
Medium til kraftig maltsødme. Fraværende til svag humlesmag med middel efterbitterhed.

Krop:
Let til medium krop. Kraftig karbonering.

Eksempler:
KB Hvidtøl, Ceres Jule hvidtøl.

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort