Beskrivelse : Tjekkisk pilsner fra små tjekkiske bryggerier er ofte mere humlet og mere diacetylpræget end de industrielt bryggede øl, der typisk er tilgængelige i Danmark. Den tjekkiske pilsner brygges med meget blødt, mineralfattigt vand og er kendetegnet ved stor maltfylde og restsødme samt brug af Saaz-humle. Aroma : Svag til middel maltaroma af brød og kiks. Svag til middel krydret humlearoma af mellemeuropæiske humletyper. Fraværende til middel niveau af diacetyl. DMS må ikke forekomme. Udseende: Halmgul til gylden. Kraftigt og tykt skum. Klar til let tåget. Smag: Middel til kraftig maltsmag med karakter af brød og kiks. Middel til kraftig humlesmag med karakter af græs og krydderurter. Høj restsødme balanceres af middel til kraftig bitterhed. Krop: Medium krop. Medium karbonering - lavere end de fleste undergærede øltyper. Eksempler: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Staropramen Pilsner, Nørrebro Ceske Böhmer.
Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.0
Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk
Michael Svarrer
Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen. OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter. FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter. IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige. EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.