Prev Add About Next

OG : 1.050 - 1.070
FG : 1.008 - 1.015
ABV : 5.0% - 7.0%
IBU : 20 - 50
EBC : 7 - 25

Beskrivelse :
Saison er som oftest en lys frisk belgisk landøl med moderat til kraftig styrke og bitterhed. Øllet er typisk meget nedgæret og har ofte en høj karbonering, der sammen med humlebitterheden gør, at øllet virker meget tørt og forfriskende. Saison er i høj grad præget af gærkarakter fra de specielle saisongærstammer, der giver frugtige og krydrede noter i øllet - uden dog at det virker alt for fenolisk. Der tilsættes ofte andre typer korn end bygmalt, og der kan også tilsættes krydderier for at komplementere gærens karakter.

Aroma :
Fraværende til svag maltaroma, som kan have karakter af lyst brød og karamel. Svag til kraftig humlearoma, som kan have karakter af græs, krydderurter og blomster. Middel til kraftigt niveau af frugtestere og fenoler med karakter af ananas, appelsin og peber, mens fx banan, koriander, vanilje og nelliker kan forekomme. Fraværende til svagt niveau af alkohol. DMS og diacetyl må ikke forekomme.

Udseende:
Halmgul til ravfarvet. Kraftigt skum. Klar til medium tåget.

Smag:
Fraværende til svag maltsmag, som kan have karakter af lyst brød og karamel. Svag til kraftig humlesmag, som kan have karakter af græs, krydderurter og blomster. Middel til kraftig humlebitterhed. Middel til kraftigt niveau af frugtestere og fenoler med karakter af ananas, appelsin og peber, mens fx banan, koriander, vanilje og nelliker kan forekomme.

Krop:
Medium krop. Kraftig karbonering.

Eksempler:
Saison Dupont, Ebeltoft Saison, St Feuillien Saison

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort