-
10D - Saison
- 1A - Moderne lys lager
- 1B - International lager
- 1C - Tjekkisk pilsner
- 1D - Tysk pilsner
- 1E - Münchener helles
- 2A - Moderne mørk lager
- 2B - Wiener
- 2C - Märzen
- 2D - Münchener dunkel
- 2E - Mørk tjekkisk lager
- 2F - Schwarzbier
- 2G - Klassisk røgøl
- 3A - Helles bock/maibock
- 3B - Bock
- 3C - Doppelbock
- 3D - Eisbock
- 3E - Weizen bock
- 4A - Engelsk Ordinary Bitter
- 4B - Engelsk best bitter
- 4C - Engelsk strong bitter/Engelsk pale ale
- 4D - Engelsk golden ale
- 4E - Amerikansk pale ale
- 4F - California common/steam beer
- 4G - Kölsch
- 5A - Engelsk brown ale
- 5B - Amerikansk brown ale
- 5C - Engelsk dark mild
- 5D - Altbier
- 5E - Skotsk ale
- 5F - Skotsk stærk ale/wee heavy
- 5G - Old Ale
- 6A - Engelsk IPA
- 6B - Amerikansk IPA
- 6C - Imperial IPA
- 6D - Black IPA
- 6E - New England IPA
- 7A - Weizen/weissbeer
- 7B - Dunkelweizen
- 7C - Belgisk wit
- 8A - Dry stout
- 8B - Sweet stout
- 8C - Oatmeal stout
- 8D - Porter
- 8E - Moderne stout og porter
- 9A - Engelsk barley wine
- 9B - Amerikansk barley wine
- 9C - Foreign extra stout
- 9D - Baltisk Porter
- 9E - Imperial stout
- 10A - Belgisk blond
- 10B - Lys stærk belgisk ale/Tripel
- 10C - Bière De Garde
- 10D - Saison
- 11A - Belgisk Dubbel/Bruin
- 11B - Mørk stærk belgisk ale
- 12A - Gueuze lambic
- 12B - Belgisk frugt lambic
- 12C - Flamsk rød
- 12D - Flamsk Brun/Oud bruin
- 12E - Berliner Weisse
- 12F - Gose
- 13A - Skibsøl
- 13B - Hvidtøl
- 14A - Frugt/grøntsagsøl
- 14B - Krydret øl
- 14C - Trælagret øl
- 14D - Andre røg øl
- 14E - Andre tilsætninger
OG : 1.050 - 1.070
FG : 1.008 - 1.015
ABV : 5.0% - 7.0%
IBU : 20 - 50
EBC : 7 - 25
Beskrivelse :
Saison er som oftest en lys frisk belgisk landøl med moderat til kraftig styrke og bitterhed. Øllet er typisk meget nedgæret og har ofte en høj karbonering, der sammen med humlebitterheden gør, at øllet virker meget tørt og forfriskende. Saison er i høj grad præget af gærkarakter fra de specielle saisongærstammer, der giver frugtige og krydrede noter i øllet - uden dog at det virker alt for fenolisk. Der tilsættes ofte andre typer korn end bygmalt, og der kan også tilsættes krydderier for at komplementere gærens karakter.
Aroma :
Fraværende til svag maltaroma, som kan have karakter af lyst brød og karamel. Svag til kraftig humlearoma, som kan have karakter af græs, krydderurter og blomster. Middel til kraftigt niveau af frugtestere og fenoler med karakter af ananas, appelsin og peber, mens fx banan, koriander, vanilje og nelliker kan forekomme. Fraværende til svagt niveau af alkohol. DMS og diacetyl må ikke forekomme.
Udseende:
Halmgul til ravfarvet. Kraftigt skum. Klar til medium tåget.
Smag:
Fraværende til svag maltsmag, som kan have karakter af lyst brød og karamel. Svag til kraftig humlesmag, som kan have karakter af græs, krydderurter og blomster. Middel til kraftig humlebitterhed. Middel til kraftigt niveau af frugtestere og fenoler med karakter af ananas, appelsin og peber, mens fx banan, koriander, vanilje og nelliker kan forekomme.
Krop:
Medium krop. Kraftig karbonering.
Eksempler:
Saison Dupont, Ebeltoft Saison, St Feuillien Saison