-
13A - Skibsøl
- 1A - Moderne lys lager
- 1B - International lager
- 1C - Tjekkisk pilsner
- 1D - Tysk pilsner
- 1E - Münchener helles
- 2A - Moderne mørk lager
- 2B - Wiener
- 2C - Märzen
- 2D - Münchener dunkel
- 2E - Mørk tjekkisk lager
- 2F - Schwarzbier
- 2G - Klassisk røgøl
- 3A - Helles bock/maibock
- 3B - Bock
- 3C - Doppelbock
- 3D - Eisbock
- 3E - Weizen bock
- 4A - Engelsk Ordinary Bitter
- 4B - Engelsk best bitter
- 4C - Engelsk strong bitter/Engelsk pale ale
- 4D - Engelsk golden ale
- 4E - Amerikansk pale ale
- 4F - California common/steam beer
- 4G - Kölsch
- 5A - Engelsk brown ale
- 5B - Amerikansk brown ale
- 5C - Engelsk dark mild
- 5D - Altbier
- 5E - Skotsk ale
- 5F - Skotsk stærk ale/wee heavy
- 5G - Old Ale
- 6A - Engelsk IPA
- 6B - Amerikansk IPA
- 6C - Imperial IPA
- 6D - Black IPA
- 6E - New England IPA
- 7A - Weizen/weissbeer
- 7B - Dunkelweizen
- 7C - Belgisk wit
- 8A - Dry stout
- 8B - Sweet stout
- 8C - Oatmeal stout
- 8D - Porter
- 8E - Moderne stout og porter
- 9A - Engelsk barley wine
- 9B - Amerikansk barley wine
- 9C - Foreign extra stout
- 9D - Baltisk Porter
- 9E - Imperial stout
- 10A - Belgisk blond
- 10B - Lys stærk belgisk ale/Tripel
- 10C - Bière De Garde
- 10D - Saison
- 11A - Belgisk Dubbel/Bruin
- 11B - Mørk stærk belgisk ale
- 12A - Gueuze lambic
- 12B - Belgisk frugt lambic
- 12C - Flamsk rød
- 12D - Flamsk Brun/Oud bruin
- 12E - Berliner Weisse
- 12F - Gose
- 13A - Skibsøl
- 13B - Hvidtøl
- 14A - Frugt/grøntsagsøl
- 14B - Krydret øl
- 14C - Trælagret øl
- 14D - Andre røg øl
- 14E - Andre tilsætninger
OG : 1.018 - 1.060
FG : 1.005 - 1.024
ABV : 1.7% - 4.8%
IBU : 10 - 50
EBC : 15 - 60
Beskrivelse :
En unik traditionel dansk overgæret, normalt alkoholsvag, mørk øltype med relativ kraftig humlesmag og brygget på røgmalt. Skibsøl fandtes i flere urtstyrker, bl.a. marineøl, kahytsøl og vestindisk skibsøl, som pga. det høje humleindhold kunne holde den lange sørejse til Vestindien. Skibsøl har været en del af provianten ombord på de danske skibe og har været et kærkomment supplement til den daglige diæt ombord. Traditionelt stammer syrligheden hovedsageligt fra brettanomyces og mælkesyre. Undertiden har lagringen bidraget til en mælkesyre-fermentering, som har givet øllet en syrlig, frisk og tørstslukkende karakter.
Aroma :
Fraværende til svag maltaroma. Middel til kraftig humlearoma. Alle humletyper tillades. Svagt til kraftig røgaroma. Fraværende til svagt niveau af DMS og diacetyl.
Udseende:
Gylden til mørkebrun. Medium til kraftigt skum. Klar til let tåget.
Smag:
Svag til kraftig røgsmag. Fraværende til kraftig syrlighed, som kan dominere smagen. Må ikke være domineret af eddike. Kraftig maltsødme kan balancere syrligheden i større eller mindre grad. Fraværende til svag humlesmag med middel efterbitterhed.
Krop:
Let til medium krop. Kraftig karbonering.
Eksempler:
Refsvindinge skibsøl