-
12F - Gose
- 1A - Moderne lys lager
- 1B - International lager
- 1C - Tjekkisk pilsner
- 1D - Tysk pilsner
- 1E - Münchener helles
- 2A - Moderne mørk lager
- 2B - Wiener
- 2C - Märzen
- 2D - Münchener dunkel
- 2E - Mørk tjekkisk lager
- 2F - Schwarzbier
- 2G - Klassisk røgøl
- 3A - Helles bock/maibock
- 3B - Bock
- 3C - Doppelbock
- 3D - Eisbock
- 3E - Weizen bock
- 4A - Engelsk Ordinary Bitter
- 4B - Engelsk best bitter
- 4C - Engelsk strong bitter/Engelsk pale ale
- 4D - Engelsk golden ale
- 4E - Amerikansk pale ale
- 4F - California common/steam beer
- 4G - Kölsch
- 5A - Engelsk brown ale
- 5B - Amerikansk brown ale
- 5C - Engelsk dark mild
- 5D - Altbier
- 5E - Skotsk ale
- 5F - Skotsk stærk ale/wee heavy
- 5G - Old Ale
- 6A - Engelsk IPA
- 6B - Amerikansk IPA
- 6C - Imperial IPA
- 6D - Black IPA
- 6E - New England IPA
- 7A - Weizen/weissbeer
- 7B - Dunkelweizen
- 7C - Belgisk wit
- 8A - Dry stout
- 8B - Sweet stout
- 8C - Oatmeal stout
- 8D - Porter
- 8E - Moderne stout og porter
- 9A - Engelsk barley wine
- 9B - Amerikansk barley wine
- 9C - Foreign extra stout
- 9D - Baltisk Porter
- 9E - Imperial stout
- 10A - Belgisk blond
- 10B - Lys stærk belgisk ale/Tripel
- 10C - Bière De Garde
- 10D - Saison
- 11A - Belgisk Dubbel/Bruin
- 11B - Mørk stærk belgisk ale
- 12A - Gueuze lambic
- 12B - Belgisk frugt lambic
- 12C - Flamsk rød
- 12D - Flamsk Brun/Oud bruin
- 12E - Berliner Weisse
- 12F - Gose
- 13A - Skibsøl
- 13B - Hvidtøl
- 14A - Frugt/grøntsagsøl
- 14B - Krydret øl
- 14C - Trælagret øl
- 14D - Andre røg øl
- 14E - Andre tilsætninger
OG : 1.036 - 1.050
FG : 1.006 - 1.010
ABV : 4.2% - 5.3%
IBU : 5 - 12
EBC : 5 - 10
Beskrivelse :
Historisk tysk hvedeøl, der stammer fra området omkring Goslar. Øllet er kendt ved at have et saltet præg, der tydeligt adskiller det fra berliner weisse. Historisk set blev Gose ikke brygget syrlig, men grundet manglende rendyrkning af gær og fermentering i åbne kar blev Gose hurtigt syrligt - specielt under transport til andre byer i Tyskland. Gose skulle drikkes meget frisk. Den Gose, som vi kender i dag, er meget lig den, som blev drukket i Leipzig, hvor øllet havde syrnet under transport fra Goslar. I dag er øllet dog mere balanceret, da det sjældent er spontangæret. En gose er typisk brygget på hvede- og pilsnermalt - ligesom en berliner weisse. Dog anvendes der typisk korianderfrø og salt i små mængder for at give øllet en anden karakter end berliner weisse. Det saltede præg kendes ofte som havsalt eller rent salt (frem for at have indtryk af mange andre mineraler, som kan forekomme i meget af det salt, der sælges som gourmetsalt i dag).
Aroma :
Svag til middel maltaroma med karakter af brød. Humle bemærkes ikke. Frugtig syrlig lugt som kan minde om citrusfrugt. Stenfrugtaroma kan også forekomme (fx abrikos, fersken, blommer og kirsebær). Fraværende til svag karakter af koriander.
Udseende:
Lys halmgul til lys gylden. Moderat til kraftigt lyst skum. Svagt til kraftigt tåget.
Smag:
Svag til moderat brødagtig maltsmag. Fraværende til svag bitter ikke-tydelig humlekarakter. Svagt til moderat præg af frugtestere - specielt stenfrugt og citrus. Svag til moderat syrlig, hvor syren balancerer malten. Knap mærkbar til moderat saltsmag. Syrlig eftersmag.
Krop:
Let til medium krop. Kraftig karbonering.
Eksempler:
Bayerischer Bahnhof Leipziger Gose, Haandbryggeriet Drofn Gose, Westbrook Gose, Brekeriet Beer Whatever Gose, Mohawk Anything Gose.