Prev Add About Next

OG : 1.036 - 1.050
FG : 1.006 - 1.010
ABV : 4.2% - 5.3%
IBU : 5 - 12
EBC : 5 - 10

Beskrivelse :
Historisk tysk hvedeøl, der stammer fra området omkring Goslar. Øllet er kendt ved at have et saltet præg, der tydeligt adskiller det fra berliner weisse. Historisk set blev Gose ikke brygget syrlig, men grundet manglende rendyrkning af gær og fermentering i åbne kar blev Gose hurtigt syrligt - specielt under transport til andre byer i Tyskland. Gose skulle drikkes meget frisk. Den Gose, som vi kender i dag, er meget lig den, som blev drukket i Leipzig, hvor øllet havde syrnet under transport fra Goslar. I dag er øllet dog mere balanceret, da det sjældent er spontangæret. En gose er typisk brygget på hvede- og pilsnermalt - ligesom en berliner weisse. Dog anvendes der typisk korianderfrø og salt i små mængder for at give øllet en anden karakter end berliner weisse. Det saltede præg kendes ofte som havsalt eller rent salt (frem for at have indtryk af mange andre mineraler, som kan forekomme i meget af det salt, der sælges som gourmetsalt i dag).

Aroma :
Svag til middel maltaroma med karakter af brød. Humle bemærkes ikke. Frugtig syrlig lugt som kan minde om citrusfrugt. Stenfrugtaroma kan også forekomme (fx abrikos, fersken, blommer og kirsebær). Fraværende til svag karakter af koriander.

Udseende:
Lys halmgul til lys gylden. Moderat til kraftigt lyst skum. Svagt til kraftigt tåget.

Smag:
Svag til moderat brødagtig maltsmag. Fraværende til svag bitter ikke-tydelig humlekarakter. Svagt til moderat præg af frugtestere - specielt stenfrugt og citrus. Svag til moderat syrlig, hvor syren balancerer malten. Knap mærkbar til moderat saltsmag. Syrlig eftersmag.

Krop:
Let til medium krop. Kraftig karbonering.

Eksempler:
Bayerischer Bahnhof Leipziger Gose, Haandbryggeriet Drofn Gose, Westbrook Gose, Brekeriet Beer Whatever Gose, Mohawk Anything Gose.

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort