-
9D - Baltisk Porter
- 1A - Moderne lys lager
- 1B - International lager
- 1C - Tjekkisk pilsner
- 1D - Tysk pilsner
- 1E - Münchener helles
- 2A - Moderne mørk lager
- 2B - Wiener
- 2C - Märzen
- 2D - Münchener dunkel
- 2E - Mørk tjekkisk lager
- 2F - Schwarzbier
- 2G - Klassisk røgøl
- 3A - Helles bock/maibock
- 3B - Bock
- 3C - Doppelbock
- 3D - Eisbock
- 3E - Weizen bock
- 4A - Engelsk Ordinary Bitter
- 4B - Engelsk best bitter
- 4C - Engelsk strong bitter/Engelsk pale ale
- 4D - Engelsk golden ale
- 4E - Amerikansk pale ale
- 4F - California common/steam beer
- 4G - Kölsch
- 5A - Engelsk brown ale
- 5B - Amerikansk brown ale
- 5C - Engelsk dark mild
- 5D - Altbier
- 5E - Skotsk ale
- 5F - Skotsk stærk ale/wee heavy
- 5G - Old Ale
- 6A - Engelsk IPA
- 6B - Amerikansk IPA
- 6C - Imperial IPA
- 6D - Black IPA
- 6E - New England IPA
- 7A - Weizen/weissbeer
- 7B - Dunkelweizen
- 7C - Belgisk wit
- 8A - Dry stout
- 8B - Sweet stout
- 8C - Oatmeal stout
- 8D - Porter
- 8E - Moderne stout og porter
- 9A - Engelsk barley wine
- 9B - Amerikansk barley wine
- 9C - Foreign extra stout
- 9D - Baltisk Porter
- 9E - Imperial stout
- 10A - Belgisk blond
- 10B - Lys stærk belgisk ale/Tripel
- 10C - Bière De Garde
- 10D - Saison
- 11A - Belgisk Dubbel/Bruin
- 11B - Mørk stærk belgisk ale
- 12A - Gueuze lambic
- 12B - Belgisk frugt lambic
- 12C - Flamsk rød
- 12D - Flamsk Brun/Oud bruin
- 12E - Berliner Weisse
- 12F - Gose
- 13A - Skibsøl
- 13B - Hvidtøl
- 14A - Frugt/grøntsagsøl
- 14B - Krydret øl
- 14C - Trælagret øl
- 14D - Andre røg øl
- 14E - Andre tilsætninger
OG : ≥ 1.064
FG : 1.015 - 1.030
ABV : 6.3% - 9.5%
IBU : 35 - 65
EBC : 60 - 100
Beskrivelse :
En undergæret porter, udviklet som østersølandenes version af den engelske imperial stout. Baltisk porter har ofte maltsmag som en engelsk porter og en begrænset ristet karakter som en schwarzbier, men med en højere OG og et højere alkoholindhold end dem begge. Meget kompleks med karakter af malt og mørk frugt. Oprindeligt overgæret, men mange bryggerier tilpassede deres opskrifter til undergæring. Generelt anvendes lagergær (eller man gærer koldt, hvis der anvendes ale-gær, som det kræves i Rusland). Der bruges münchnermalt eller wienermalt som basismalt og derudover chokolademalt eller sort malt. Der anvendes europæiske humler (typisk Saaz). Der kan tilsættes karamelmalte og/eller sukker.
Aroma :
Svag til middel ristet maltaroma, som kan have karakter af lakrids, karamel og brun farin. Fraværende til svag humlearoma. Svag til kraftig alkoholkarakter, som eventuelt kan virke sprittet. Fraværende til middel niveau af frugtestere, der kan have karakter af tørret frugt. Fraværende til svagt niveau af DMS. Diacetyl må ikke forekomme.
Udseende:
Mørkebrun til sort. Kraftigt og holdbart skum, der er hvidt til lysebrunt. Klar til let tåget.
Smag:
Middel til kraftig sødlig maltsmag, som kan have karakter af lakrids, karamel og brun farin. Ingen brændte eller hårdt ristede noter. Svag til middel humlebitterhed, som kun netop balancerer sødmen. Humlesmag bemærkes ikke. Middel til kraftig vinøs alkohol.
Krop:
Medium til fyldig krop. Medium til kraftig karbonering.
Eksempler:
Royal Stout, Zywiec Porter, Baltika 6 Porter