Prev Add About Next

OG : 1.064 - 1.090
FG : 1.015 - 1.022
ABV : 6.5% - 8.5%
IBU : 15 - 30
EBC : 26 - 90

Beskrivelse :
En stærk og overgæret øl, der kombinerer bock/doppelbock og weissbier. Karakteren af sydtysk hvedeølsgær er tydelig. Aventinus er den ældste Weitzenbock og er brygget siden 1907 på Schneider Weisse Brauhaus i München.

Aroma :
Middel til kraftig maltaroma med karakter af brød, kiks, karamel og chokolade. Svag til kraftig karakter af banan og nellike. Humlearoma må ikke bemærkes. DMS og diacetyl må ikke forekomme.

Udseende:
Kobberfarvet til brunsort. Medium til kraftigt skum. Let til kraftigt tåget.

Smag:
Middel til kraftig sød maltsmag. Let ristede noter kan forekomme. Svag til kraftig karakter af banan og nellike. Humlesmag og -bitterhed bemærkes ikke. Varmende alkohol bemærkes, men må ikke virke sprittet.

Krop:
Medium til fyldig krop. Medium til kraftig karbonering.

Eksempler:
Schneider Aventinus, Erdinger Pikantus, Indslev Hvede Bock.

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort