-
11B - Mørk stærk belgisk ale
- 1A - Moderne lys lager
- 1B - International lager
- 1C - Tjekkisk pilsner
- 1D - Tysk pilsner
- 1E - Münchener helles
- 2A - Moderne mørk lager
- 2B - Wiener
- 2C - Märzen
- 2D - Münchener dunkel
- 2E - Mørk tjekkisk lager
- 2F - Schwarzbier
- 2G - Klassisk røgøl
- 3A - Helles bock/maibock
- 3B - Bock
- 3C - Doppelbock
- 3D - Eisbock
- 3E - Weizen bock
- 4A - Engelsk Ordinary Bitter
- 4B - Engelsk best bitter
- 4C - Engelsk strong bitter/Engelsk pale ale
- 4D - Engelsk golden ale
- 4E - Amerikansk pale ale
- 4F - California common/steam beer
- 4G - Kölsch
- 5A - Engelsk brown ale
- 5B - Amerikansk brown ale
- 5C - Engelsk dark mild
- 5D - Altbier
- 5E - Skotsk ale
- 5F - Skotsk stærk ale/wee heavy
- 5G - Old Ale
- 6A - Engelsk IPA
- 6B - Amerikansk IPA
- 6C - Imperial IPA
- 6D - Black IPA
- 6E - New England IPA
- 7A - Weizen/weissbeer
- 7B - Dunkelweizen
- 7C - Belgisk wit
- 8A - Dry stout
- 8B - Sweet stout
- 8C - Oatmeal stout
- 8D - Porter
- 8E - Moderne stout og porter
- 9A - Engelsk barley wine
- 9B - Amerikansk barley wine
- 9C - Foreign extra stout
- 9D - Baltisk Porter
- 9E - Imperial stout
- 10A - Belgisk blond
- 10B - Lys stærk belgisk ale/Tripel
- 10C - Bière De Garde
- 10D - Saison
- 11A - Belgisk Dubbel/Bruin
- 11B - Mørk stærk belgisk ale
- 12A - Gueuze lambic
- 12B - Belgisk frugt lambic
- 12C - Flamsk rød
- 12D - Flamsk Brun/Oud bruin
- 12E - Berliner Weisse
- 12F - Gose
- 13A - Skibsøl
- 13B - Hvidtøl
- 14A - Frugt/grøntsagsøl
- 14B - Krydret øl
- 14C - Trælagret øl
- 14D - Andre røg øl
- 14E - Andre tilsætninger
OG : ≥ 1.076
FG : 1.012 - 1.024
ABV : ≥ 8.0%
IBU : 20 - 50
EBC : 35 - 70
Beskrivelse :
Denne er den stærkeste af de mørke belgiske klosterøl, oftest benævnt abt eller quadrupel. Øllet skal opleves som harmonisk og afbalanceret, men samtidig meget kraftfuldt. De fleste versioner har en unik karakter og afspejler karakteren ved det individuelle bryggeri. Enkelte udgaver produceres i begrænsede mængder og bliver dermed vældig eftertragtede.
Aroma :
Svag til middel maltaroma, som kan have karakter af brød, nødder og karamel. Derudover mulig aroma af karamel, kandis og brun farin fra forgærede sukkerarter. Fraværende til svag humlearoma. Middel til kraftig vinøs karakter af tørrede frugter fra alkohol og frugtestere. Fraværende til middel fenolisk krydret karakter. DMS og diacetyl må ikke forekomme.
Udseende:
Mørk kobberfarvet til mørk rødbrun. Kraftigt cremefarvet skum. Klar til medium tåget.
Smag:
Svag til middel maltsmag, som kan have karakter af brød, nødder og karamel. Derudover mulig smag af karamel, kandis og brun farin fra forgærede sukkerarter. Fraværende til svag humlesmag. Svag til middel humlebitterhed, som oftest kun lige balancerer sødmen. Middel til kraftig vinøs karakter af tørrede frugter fra alkohol og frugtestere. Alkoholen kan opleves som kraftig varmende, men må ikke virke sprittet.
Krop:
Medium til fyldig krop. Kraftig karbonering.
Eksempler:
Rochefort 10, La Trappe Quadrupel, Blå Chimay, St. Bernardus Abt 12