Prev Add About Next

OG : ≥ 1.076
FG : 1.012 - 1.024
ABV : ≥ 8.0%
IBU : 20 - 50
EBC : 35 - 70

Beskrivelse :
Denne er den stærkeste af de mørke belgiske klosterøl, oftest benævnt abt eller quadrupel. Øllet skal opleves som harmonisk og afbalanceret, men samtidig meget kraftfuldt. De fleste versioner har en unik karakter og afspejler karakteren ved det individuelle bryggeri. Enkelte udgaver produceres i begrænsede mængder og bliver dermed vældig eftertragtede.

Aroma :
Svag til middel maltaroma, som kan have karakter af brød, nødder og karamel. Derudover mulig aroma af karamel, kandis og brun farin fra forgærede sukkerarter. Fraværende til svag humlearoma. Middel til kraftig vinøs karakter af tørrede frugter fra alkohol og frugtestere. Fraværende til middel fenolisk krydret karakter. DMS og diacetyl må ikke forekomme.

Udseende:
Mørk kobberfarvet til mørk rødbrun. Kraftigt cremefarvet skum. Klar til medium tåget.

Smag:
Svag til middel maltsmag, som kan have karakter af brød, nødder og karamel. Derudover mulig smag af karamel, kandis og brun farin fra forgærede sukkerarter. Fraværende til svag humlesmag. Svag til middel humlebitterhed, som oftest kun lige balancerer sødmen. Middel til kraftig vinøs karakter af tørrede frugter fra alkohol og frugtestere. Alkoholen kan opleves som kraftig varmende, men må ikke virke sprittet.

Krop:
Medium til fyldig krop. Kraftig karbonering.

Eksempler:
Rochefort 10, La Trappe Quadrupel, Blå Chimay, St. Bernardus Abt 12

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort