-
12B - Belgisk frugt lambic
- 1A - Moderne lys lager
- 1B - International lager
- 1C - Tjekkisk pilsner
- 1D - Tysk pilsner
- 1E - Münchener helles
- 2A - Moderne mørk lager
- 2B - Wiener
- 2C - Märzen
- 2D - Münchener dunkel
- 2E - Mørk tjekkisk lager
- 2F - Schwarzbier
- 2G - Klassisk røgøl
- 3A - Helles bock/maibock
- 3B - Bock
- 3C - Doppelbock
- 3D - Eisbock
- 3E - Weizen bock
- 4A - Engelsk Ordinary Bitter
- 4B - Engelsk best bitter
- 4C - Engelsk strong bitter/Engelsk pale ale
- 4D - Engelsk golden ale
- 4E - Amerikansk pale ale
- 4F - California common/steam beer
- 4G - Kölsch
- 5A - Engelsk brown ale
- 5B - Amerikansk brown ale
- 5C - Engelsk dark mild
- 5D - Altbier
- 5E - Skotsk ale
- 5F - Skotsk stærk ale/wee heavy
- 5G - Old Ale
- 6A - Engelsk IPA
- 6B - Amerikansk IPA
- 6C - Imperial IPA
- 6D - Black IPA
- 6E - New England IPA
- 7A - Weizen/weissbeer
- 7B - Dunkelweizen
- 7C - Belgisk wit
- 8A - Dry stout
- 8B - Sweet stout
- 8C - Oatmeal stout
- 8D - Porter
- 8E - Moderne stout og porter
- 9A - Engelsk barley wine
- 9B - Amerikansk barley wine
- 9C - Foreign extra stout
- 9D - Baltisk Porter
- 9E - Imperial stout
- 10A - Belgisk blond
- 10B - Lys stærk belgisk ale/Tripel
- 10C - Bière De Garde
- 10D - Saison
- 11A - Belgisk Dubbel/Bruin
- 11B - Mørk stærk belgisk ale
- 12A - Gueuze lambic
- 12B - Belgisk frugt lambic
- 12C - Flamsk rød
- 12D - Flamsk Brun/Oud bruin
- 12E - Berliner Weisse
- 12F - Gose
- 13A - Skibsøl
- 13B - Hvidtøl
- 14A - Frugt/grøntsagsøl
- 14B - Krydret øl
- 14C - Trælagret øl
- 14D - Andre røg øl
- 14E - Andre tilsætninger
OG : 1.040 - 1.072
FG : 1.000 - 1.014
ABV : 4.2% - 7.0%
IBU : 15 - 21
EBC : 0 - 200
Beskrivelse :
Frugt lambic er en typisk spontangæret øl, der undervejs i fermenteringen tilsættes frugt eller bær. Ofte vil basen før frugttilsætning være en geuze eller en lambic. Typiske eksempler på frugt er kirsebær (kriek), hindbær (frambois) eller muscatdruer (druiven lambic), men andet frugt, fx solbær, fersken, blåbær og abrikos findes også i kommercielle udgaver. En frugt lambic skal have en syrlig karakter. Derfor passer de sødede varianter fra fx Lindemans og St. Louis ikke ind i denne stilart. Ofte er 10-30 % syrlig frugt tilsat for at udbygge karakteren af øllet - og ikke for at søde øllet. Hvis øllet lagres på træfade for at følge de traditionelle brygmetoder, skal det foregå i ældre fade, så øllet ikke får karakter af fadet. Basen for øllet er en stor mængde umaltet hvede og pilsnermalt. Derudover anvendes ældet humle for opnå en konserverende effekt, der ikke giver smag eller bitterhed til selve øllet.
Aroma :
Svag til kraftig karakter af det valgte bær eller frugt. Den komplekse blanding af vildgær og bakterietyper kan give indtryk af grapefrugt, stald, krydderurter, halm, læder og jordslået kælder. Malt- og humlearoma bemærkes stort set ikke. DMS og diacetyl må ikke forekomme.
Udseende:
Tager ofte farve efter frugten - dog giver ikke alle frugter eller bær meget farve. Svagt til kraftigt skum. Let til medium tåget.
Smag:
Middel til kraftig syrlighed dominerer smagen. Syrligheden stammer hovedsagelig fra mælkesyre og må ikke være domineret af eddike. Svag til kraftig karakter af det valgte bær eller frugt. Svag til middel grapefrugt-karakter, som også kan forekomme bitter. Indtryk af græs, krydderurter, træ, stald, læder og frugt kan bidrage yderligere til kompleksiteten. Svag til middel maltsødme kan balancere syrligheden i større eller mindre grad. Humlesmag bemærkes ikke.
Krop:
Medium krop. Medium til kraftig karbonering.
Eksempler:
3 Fonteinen Kriek, Cantillon Kriek, Cantillon Rose de Gambrinus, Cantillon Vigneronne, Girardin Framboise, Girardin Kriek, Oud Beersel Oude Kriek Vieille. OBS! Disse nævnes i alfabetisk orden, da de er så forskellige, at de ikke kan rangordnes.