Prev Add About Next

OG : 1.042 - 1.055
FG : 1.012 - 1.018
ABV : 3.8% - 5.2%
IBU : 9 - 25
EBC : 16 - 60

Beskrivelse :
Den skotske ale er ifølge traditionen mere maltet og mindre humlet end den engelske bitter. Malten kan variere fra sødlig og karamelagtig til mere tør. Malten er ofte karamelmalt, men traditionelt bruges der også ristet byg og lang kogetid til at opnå den mørkere maltsmag.

Aroma :
Svag til middel maltaroma med karakter af kiks/brød/karamel. Fraværende til svag humlearoma af engelske humletyper. Fraværende til svagt niveau af frugtestere og diacetyl. DMS må ikke forekomme.

Udseende:
Ravfarvet til brun. Svagt til kraftigt skum. Klar til let tåget.

Smag:
Svag til middel maltsmag og maltsødme med karakter af kiks/brød/karamel. Svag humlebitterhed. En svag ristet karakter kan bidrage til en tør afslutning.

Krop:
Let til medium krop. Lav til medium karbonering.

Eksempler:
Belhaven St. Andrews Ale, Belhaven Scottish Ale

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort