Prev Add About Next

OG : 1.044 - 1.052
FG : 1.008 - 1.012
ABV : 4.6% - 5.5%
IBU : 22 - 30
EBC : 50 - 90

Beskrivelse :
Schwarzbier er en undergæret øl med ristet karakter. Traditionelt blev Schwartzbier brygget i områder, hvor vandet var hårdt. Kan betegnes som en sort pilsner.

Aroma :
Svag til middel ristet maltaroma. Svag til middel humlearoma, der stammer fra mellemeuropæiske humletyper. Humlen kan være dominerende i forhold til malten. Fraværende til middel niveau af DMS. Fraværende til svagt niveau af diacetyl.

Udseende:
Rødbrun til rødsort. Medium til kraftigt skum. Klar til let tåget.

Smag:
Svag til kraftig ristet maltsmag med svag til middel sødme. Svag til middel humlesmag og - bitterhed.

Krop:
Let til medium krop. Medium til kraftig karbonering.

Eksempler:
Köstritzer Schwarzbier, Kulmbacher Mönchshof Schwarzbier, Krusovice Cerne (dark), Kaiserdom Dark.

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort