Prev Add About Next

OG : 1.046 - 1.074
FG : 1.008 - 1.012
ABV : 5.0% - 8.0%
IBU : 15 - 25
EBC : 30 - 70

Beskrivelse :
En kompleks maltet og syrlig øl, der oprinder fra den østlige del af Flandern, hvor den typisk bliver lagret på stålfade. Øllet adskiller sig fra flamsk rød ved at være mere maltsød og mindre syrlig. Typisk lagres og blandes øllet for at opbygge en mere kompleks karakter og for at få mere frisk øl i blandingen, der bringer den syrlige karakter i baggrunden. Maltbasen for en oud bruin er typisk store mængder pilsnermalt, hvortil der tilsættes rimelige mængder karamelmalt for at opbygge den sødelig karakter i øllet. Typisk anvendes en kontinental humle med lav alphasyre, der sikrer, at øllet ikke får for megen humlekarakter. Gærmæssigt anvendes der typisk både saccharomyces og lactobacillus, der er med til at give øllet den forventede karakter.

Aroma :
Middel til kraftig maltaroma med karakter af karamel, kiks og brød. Svag syrlig aroma med karakter af mælkesyre. Svagt til middel niveau af frugtestere med karakter af tørret frugt og kirsebær. Et svagt niveau af krydrede fenoler bidrager til kompleksiteten. Humle bemærkes ikke. Fraværende til svagt niveau af diacetyl. DMS må ikke forekomme.

Udseende:
Kobberfarvet til mørk rødbrun. Medium til kraftigt skum. Klar til let tåget.

Smag:
Svag til middel syrlig eller sur/sød karakter, som balanceres af karamelagtig maltsødme. Balancen går overvejende i en sød retning. Indtryk af kirsebær, appelsin og peber kan bidrage yderligere til kompleksiteten. Humlesmag og -bitterhed bemærkes ikke.

Krop:
Let til medium krop. Medium karbonering.

Eksempler:
Liefmans Goudenband, Liefmans Oud Bruin, Petrus Oud Bruin

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort