-
12D - Flamsk Brun/Oud bruin
- 1A - Moderne lys lager
- 1B - International lager
- 1C - Tjekkisk pilsner
- 1D - Tysk pilsner
- 1E - Münchener helles
- 2A - Moderne mørk lager
- 2B - Wiener
- 2C - Märzen
- 2D - Münchener dunkel
- 2E - Mørk tjekkisk lager
- 2F - Schwarzbier
- 2G - Klassisk røgøl
- 3A - Helles bock/maibock
- 3B - Bock
- 3C - Doppelbock
- 3D - Eisbock
- 3E - Weizen bock
- 4A - Engelsk Ordinary Bitter
- 4B - Engelsk best bitter
- 4C - Engelsk strong bitter/Engelsk pale ale
- 4D - Engelsk golden ale
- 4E - Amerikansk pale ale
- 4F - California common/steam beer
- 4G - Kölsch
- 5A - Engelsk brown ale
- 5B - Amerikansk brown ale
- 5C - Engelsk dark mild
- 5D - Altbier
- 5E - Skotsk ale
- 5F - Skotsk stærk ale/wee heavy
- 5G - Old Ale
- 6A - Engelsk IPA
- 6B - Amerikansk IPA
- 6C - Imperial IPA
- 6D - Black IPA
- 6E - New England IPA
- 7A - Weizen/weissbeer
- 7B - Dunkelweizen
- 7C - Belgisk wit
- 8A - Dry stout
- 8B - Sweet stout
- 8C - Oatmeal stout
- 8D - Porter
- 8E - Moderne stout og porter
- 9A - Engelsk barley wine
- 9B - Amerikansk barley wine
- 9C - Foreign extra stout
- 9D - Baltisk Porter
- 9E - Imperial stout
- 10A - Belgisk blond
- 10B - Lys stærk belgisk ale/Tripel
- 10C - Bière De Garde
- 10D - Saison
- 11A - Belgisk Dubbel/Bruin
- 11B - Mørk stærk belgisk ale
- 12A - Gueuze lambic
- 12B - Belgisk frugt lambic
- 12C - Flamsk rød
- 12D - Flamsk Brun/Oud bruin
- 12E - Berliner Weisse
- 12F - Gose
- 13A - Skibsøl
- 13B - Hvidtøl
- 14A - Frugt/grøntsagsøl
- 14B - Krydret øl
- 14C - Trælagret øl
- 14D - Andre røg øl
- 14E - Andre tilsætninger
OG : 1.046 - 1.074
FG : 1.008 - 1.012
ABV : 5.0% - 8.0%
IBU : 15 - 25
EBC : 30 - 70
Beskrivelse :
En kompleks maltet og syrlig øl, der oprinder fra den østlige del af Flandern, hvor den typisk bliver lagret på stålfade. Øllet adskiller sig fra flamsk rød ved at være mere maltsød og mindre syrlig. Typisk lagres og blandes øllet for at opbygge en mere kompleks karakter og for at få mere frisk øl i blandingen, der bringer den syrlige karakter i baggrunden. Maltbasen for en oud bruin er typisk store mængder pilsnermalt, hvortil der tilsættes rimelige mængder karamelmalt for at opbygge den sødelig karakter i øllet. Typisk anvendes en kontinental humle med lav alphasyre, der sikrer, at øllet ikke får for megen humlekarakter. Gærmæssigt anvendes der typisk både saccharomyces og lactobacillus, der er med til at give øllet den forventede karakter.
Aroma :
Middel til kraftig maltaroma med karakter af karamel, kiks og brød. Svag syrlig aroma med karakter af mælkesyre. Svagt til middel niveau af frugtestere med karakter af tørret frugt og kirsebær. Et svagt niveau af krydrede fenoler bidrager til kompleksiteten. Humle bemærkes ikke. Fraværende til svagt niveau af diacetyl. DMS må ikke forekomme.
Udseende:
Kobberfarvet til mørk rødbrun. Medium til kraftigt skum. Klar til let tåget.
Smag:
Svag til middel syrlig eller sur/sød karakter, som balanceres af karamelagtig maltsødme. Balancen går overvejende i en sød retning. Indtryk af kirsebær, appelsin og peber kan bidrage yderligere til kompleksiteten. Humlesmag og -bitterhed bemærkes ikke.
Krop:
Let til medium krop. Medium karbonering.
Eksempler:
Liefmans Goudenband, Liefmans Oud Bruin, Petrus Oud Bruin