-
12C - Flamsk rød
- 1A - Moderne lys lager
- 1B - International lager
- 1C - Tjekkisk pilsner
- 1D - Tysk pilsner
- 1E - Münchener helles
- 2A - Moderne mørk lager
- 2B - Wiener
- 2C - Märzen
- 2D - Münchener dunkel
- 2E - Mørk tjekkisk lager
- 2F - Schwarzbier
- 2G - Klassisk røgøl
- 3A - Helles bock/maibock
- 3B - Bock
- 3C - Doppelbock
- 3D - Eisbock
- 3E - Weizen bock
- 4A - Engelsk Ordinary Bitter
- 4B - Engelsk best bitter
- 4C - Engelsk strong bitter/Engelsk pale ale
- 4D - Engelsk golden ale
- 4E - Amerikansk pale ale
- 4F - California common/steam beer
- 4G - Kölsch
- 5A - Engelsk brown ale
- 5B - Amerikansk brown ale
- 5C - Engelsk dark mild
- 5D - Altbier
- 5E - Skotsk ale
- 5F - Skotsk stærk ale/wee heavy
- 5G - Old Ale
- 6A - Engelsk IPA
- 6B - Amerikansk IPA
- 6C - Imperial IPA
- 6D - Black IPA
- 6E - New England IPA
- 7A - Weizen/weissbeer
- 7B - Dunkelweizen
- 7C - Belgisk wit
- 8A - Dry stout
- 8B - Sweet stout
- 8C - Oatmeal stout
- 8D - Porter
- 8E - Moderne stout og porter
- 9A - Engelsk barley wine
- 9B - Amerikansk barley wine
- 9C - Foreign extra stout
- 9D - Baltisk Porter
- 9E - Imperial stout
- 10A - Belgisk blond
- 10B - Lys stærk belgisk ale/Tripel
- 10C - Bière De Garde
- 10D - Saison
- 11A - Belgisk Dubbel/Bruin
- 11B - Mørk stærk belgisk ale
- 12A - Gueuze lambic
- 12B - Belgisk frugt lambic
- 12C - Flamsk rød
- 12D - Flamsk Brun/Oud bruin
- 12E - Berliner Weisse
- 12F - Gose
- 13A - Skibsøl
- 13B - Hvidtøl
- 14A - Frugt/grøntsagsøl
- 14B - Krydret øl
- 14C - Trælagret øl
- 14D - Andre røg øl
- 14E - Andre tilsætninger
OG : 1.046 - 1.057
FG : 1.003 - 1.012
ABV : 4.5% - 6.5%
IBU : 15 - 25
EBC : 30 - 70
Beskrivelse :
En lagret og kompleks syrlig øl med oprindelse i den vestlige del af Flandern, hvor den ofte bliver lagret på træfade. Flamsk rød sælges både i en ren lagret og dermed meget syrlig udgave, og i en udgave hvor det syrlige øl er blandet med en sødere frisk øl. Den markante forskel mellem flamsk rød og brun er, at den flamsk røde er mere syrlig og holder en vis eddikekarakter, mens flamsk brun er mere sød og karamelagtig. Maltbasen for en flamsk rød består typisk af Viennaog/ eller Münchnermalt kombineret med karamelmalt og til tider en mængde special B for at opbygge øllets karakter. Øllet lagres typisk på store egefade, der holder på bakteriekulturen, som er med til at give øllet den genkendelige syrlige karakter. Gennem årene er det lagrede øl blevet blandet med friskere og mere sødligt øl for at skabe en balance mellem det sure og det søde. Stilartsdefinitioner 2022 - 1. udgave Side 22 af 25 Det bliver dog mest anvendt af de større bryggerier i dag for at skabe en konsistent oplevelse af øllet.
Aroma :
Svag til middel syrlig aroma med karakter af mælkesyre og balsamisk eddike. Svag til middel karamelagtig maltaroma. Svagt til middel niveau af frugtestere med karakter af tørret frugt og kirsebær. Et svagt niveau af krydrede fenoler bidrager til kompleksiteten. Humle bemærkes ikke. Fraværende til svagt niveau af diacetyl. DMS må ikke forekomme.
Udseende:
Kobberfarvet til mørk rødbrun. Medium til kraftigt skum. Klar til let tåget.
Smag:
Svag til kraftig syrlig eller sur/sød karakter, som balanceres af karamelagtig maltsødme. Balancen kan gå både i meget syrlig og ret sød retning. Syrligheden opleves kompleks med tydelige indslag af balsamisk eddike. Indtryk af kirsebær, appelsin, egetræ (dog ikke bourbon/vaniljeagtig) og peber kan bidrage yderligere til kompleksiteten. Humlesmag og -bitterhed bemærkes ikke.
Krop:
Let til medium krop. Medium karbonering.
Eksempler:
Rodenbach Grand Cru, Duchesse de Bourgogne, Rodenbach Classic