Prev Add About Next

OG : 1.048 - 1.058
FG : 1.012 - 1.016
ABV : 4.5% - 6.0%
IBU : 20 - 30
EBC : 20 - 75

Beskrivelse :
En historisk specialitet i byen Bamberg i Tyskland. En Märzen med tydelig røget karakter i både smag og duft fra tysk røgmalt. Røgmaltens karakter varierer efter malteri. Nogle bryggerier producerer deres egen røgmalt (rauchmalz).

Aroma :
Svag til kraftig røget maltaroma med karakter af bacon og røget skinke. Humlearoma bemærkes ikke. DMS og diacetyl må ikke forekomme.

Udseende:
Ravfarvet til mørk rødbrun. Medium til kraftigt skum. Klar til let tåget.

Smag:
Middel til kraftig maltsmag med karakter af brød, kiks og karamel. Svag til kraftig røgsmag. Svag til middel bitterhed, men humlen bemærkes ikke i smagen.

Krop:
Medium krop. Medium til kraftig karbonering.

Eksempler:
Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, Spezial Rauchbier Märzen, Hummel-Bräu Räucherla Märzen, Krenkerup Rauchbier.

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort