Prev Add About Next

OG : 1.044 - 1.063
FG : 1.000 - 1.010
ABV : 5.0% - 6.5%
IBU : 11 - 23
EBC : 8 - 25

Beskrivelse :
Gueuze lambic er i daglig tale oftest kendt som geuze. Øllet er spontangæret og har derved opnået en kompleks smagsprofil. Geuze er kendt ved at være en blandingsøl, der består af frisk lambic blandet med flerårige lambics - typisk blandinger af 3 årgange. Geuze er en markant mere kompleks øl end den rene lambic grundet blandingen af flere årgange, hvilket skyldes udvikling af øllet ved lagring, som fx kan være påvirket af brettanomyces. Trods den komplekse karakter vil en geuze ofte føles meget frisk, da den er gæret helt ud, har et meget lavt niveau af restsødme og en relativ høj karbonering. Historisk set er geuze brygget med en stor mængde umaltet hvede og pilsnermalt samt ældet humle (typisk 3 år gammelt). En klassisk geuze vil være fermenteret med naturligt forekommet gær og bakterier i ældre egefade, der dog ikke efterlader fadkarakter til øllet. Hos hjemmebryggere vil øllet typisk være gæret ved en blanding af flere gærtyper, fx saccharomyces, peddicoccus, brettanomyces og lactobacillus. Den ældede humle er primært tilsat for en konserverende effekt og efterlader ikke megen bitterhed til selve øllet.

Aroma :
Den komplekse blanding af vildgær og bakterietyper kan give indtryk af grapefrugt, stald, krydderurter, halm, læder og jordslået kælder. Malt- og humlearoma bemærkes stort set ikke. DMS og diacetyl må ikke forekomme.

Udseende:
Halmgul til ravfarvet. Svagt til kraftigt skum. Let til medium tåget.

Smag:
Middel til kraftig syrlighed dominerer smagen. Syrligheden stammer hovedsageligt fra mælkesyre og må ikke være domineret af eddike. Svag til kraftig grapefrugtkarakter som også kan virke bitter. Indtryk af græs, krydderurter, træ, stald, læder og frugt kan bidrage yderligere til kompleksiteten. Svag til middel maltsødme kan balancere syrligheden i større eller mindre grad. Humlesmag må ikke bemærkes.

Krop:
Medium krop. Medium til kraftig karbonering.

Eksempler:
Tilquin Oude Gueuze, Cantillon Gueuze, Boon Oude Geuze, Gueuze Girardin (sort etiket), Boon Geuze Mariage Parfait

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort