-
12A - Gueuze lambic
- 1A - Moderne lys lager
- 1B - International lager
- 1C - Tjekkisk pilsner
- 1D - Tysk pilsner
- 1E - Münchener helles
- 2A - Moderne mørk lager
- 2B - Wiener
- 2C - Märzen
- 2D - Münchener dunkel
- 2E - Mørk tjekkisk lager
- 2F - Schwarzbier
- 2G - Klassisk røgøl
- 3A - Helles bock/maibock
- 3B - Bock
- 3C - Doppelbock
- 3D - Eisbock
- 3E - Weizen bock
- 4A - Engelsk Ordinary Bitter
- 4B - Engelsk best bitter
- 4C - Engelsk strong bitter/Engelsk pale ale
- 4D - Engelsk golden ale
- 4E - Amerikansk pale ale
- 4F - California common/steam beer
- 4G - Kölsch
- 5A - Engelsk brown ale
- 5B - Amerikansk brown ale
- 5C - Engelsk dark mild
- 5D - Altbier
- 5E - Skotsk ale
- 5F - Skotsk stærk ale/wee heavy
- 5G - Old Ale
- 6A - Engelsk IPA
- 6B - Amerikansk IPA
- 6C - Imperial IPA
- 6D - Black IPA
- 6E - New England IPA
- 7A - Weizen/weissbeer
- 7B - Dunkelweizen
- 7C - Belgisk wit
- 8A - Dry stout
- 8B - Sweet stout
- 8C - Oatmeal stout
- 8D - Porter
- 8E - Moderne stout og porter
- 9A - Engelsk barley wine
- 9B - Amerikansk barley wine
- 9C - Foreign extra stout
- 9D - Baltisk Porter
- 9E - Imperial stout
- 10A - Belgisk blond
- 10B - Lys stærk belgisk ale/Tripel
- 10C - Bière De Garde
- 10D - Saison
- 11A - Belgisk Dubbel/Bruin
- 11B - Mørk stærk belgisk ale
- 12A - Gueuze lambic
- 12B - Belgisk frugt lambic
- 12C - Flamsk rød
- 12D - Flamsk Brun/Oud bruin
- 12E - Berliner Weisse
- 12F - Gose
- 13A - Skibsøl
- 13B - Hvidtøl
- 14A - Frugt/grøntsagsøl
- 14B - Krydret øl
- 14C - Trælagret øl
- 14D - Andre røg øl
- 14E - Andre tilsætninger
OG : 1.044 - 1.063
FG : 1.000 - 1.010
ABV : 5.0% - 6.5%
IBU : 11 - 23
EBC : 8 - 25
Beskrivelse :
Gueuze lambic er i daglig tale oftest kendt som geuze. Øllet er spontangæret og har derved opnået en kompleks smagsprofil. Geuze er kendt ved at være en blandingsøl, der består af frisk lambic blandet med flerårige lambics - typisk blandinger af 3 årgange. Geuze er en markant mere kompleks øl end den rene lambic grundet blandingen af flere årgange, hvilket skyldes udvikling af øllet ved lagring, som fx kan være påvirket af brettanomyces. Trods den komplekse karakter vil en geuze ofte føles meget frisk, da den er gæret helt ud, har et meget lavt niveau af restsødme og en relativ høj karbonering. Historisk set er geuze brygget med en stor mængde umaltet hvede og pilsnermalt samt ældet humle (typisk 3 år gammelt). En klassisk geuze vil være fermenteret med naturligt forekommet gær og bakterier i ældre egefade, der dog ikke efterlader fadkarakter til øllet. Hos hjemmebryggere vil øllet typisk være gæret ved en blanding af flere gærtyper, fx saccharomyces, peddicoccus, brettanomyces og lactobacillus. Den ældede humle er primært tilsat for en konserverende effekt og efterlader ikke megen bitterhed til selve øllet.
Aroma :
Den komplekse blanding af vildgær og bakterietyper kan give indtryk af grapefrugt, stald, krydderurter, halm, læder og jordslået kælder. Malt- og humlearoma bemærkes stort set ikke. DMS og diacetyl må ikke forekomme.
Udseende:
Halmgul til ravfarvet. Svagt til kraftigt skum. Let til medium tåget.
Smag:
Middel til kraftig syrlighed dominerer smagen. Syrligheden stammer hovedsageligt fra mælkesyre og må ikke være domineret af eddike. Svag til kraftig grapefrugtkarakter som også kan virke bitter. Indtryk af græs, krydderurter, træ, stald, læder og frugt kan bidrage yderligere til kompleksiteten. Svag til middel maltsødme kan balancere syrligheden i større eller mindre grad. Humlesmag må ikke bemærkes.
Krop:
Medium krop. Medium til kraftig karbonering.
Eksempler:
Tilquin Oude Gueuze, Cantillon Gueuze, Boon Oude Geuze, Gueuze Girardin (sort etiket), Boon Geuze Mariage Parfait