Prev Add About Next

OG : 1.052 - 1.060
FG : 1.012 - 1.020
ABV : 5.2% - 6.2%
IBU : 22 - 28
EBC : 11 - 35

Beskrivelse :
Denne stilart har ikke meget at gøre med de moderne, industrielle oktoberfestøl, som i dag minder mere om en standard lys lagerøl. Märzen er en udvikling af wienerøllet med en lidt højere urtstyrke, som gør den længere holdbar. Det vigtigste kendetegn er maltkarakteren, som skal dominere, men balanceres af humlen.

Aroma :
Middel til kraftig maltaroma med karakter af brød, kiks og karamel. Svag til middel humlearoma med karakter af mellemeuropæiske humletyper. Fraværende til svagt niveau af DMS. Diacetyl må ikke forekomme.

Udseende:
Gylden til kobberfarvet. Medium til kraftigt skum. Klar til let tåget.

Smag:
Middel til kraftig maltsmag, som er mere letristet end karamelagtig. Svag, men mærkbar humlesmag og -bitterhed.

Krop:
Medium krop. Medium til kraftig karbonering.

Eksempler:
Ayinger Oktober Fest Ur-Märzen, Schwaben Bräu Das Echte Märzen, Späten Oktoberfest Urmärzen.

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort