Prev Add About Next

OG : 1.046 - 1.052
FG : 1.009 - 1.014
ABV : 4.5% - 5.2%
IBU : 25 - 50
EBC : 25 - 40

Beskrivelse :
Altbier er en overgæret, koldt lagret og traditionel tysk øltype fra Düsseldorf og omegn. Malten er oftest tyske basismalte, især pilsnermalt og münchnermalt. Der kan være små tilsætninger af karamelmalte eller ristede malte, men de må ikke dominere øllet. Humlen er traditionelt spalt-humle, men andre kontinentale humletyper kan også anvendes.

Aroma :
Svag til middel maltaroma med karakter af brød, karamel og evt. lys chokolade. Svag til middel mellemeuropæisk humlearoma. Fraværende til svagt niveau af frugtestere. DMS og diacetyl må ikke forekomme.

Udseende:
Kobberfarvet til mørk kobberfarvet. Medium til kraftigt skum. Klar til let tåget.

Smag:
Middel til kraftig maltsmag med karakter af brød, karamel og evt. lys chokolade. Middel humlesmag og -bitterhed.

Krop:
Medium krop. Medium til kraftig karbonering.

Eksempler:
Diebels Alt, Uerige Alt, Schlösser Alt.

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort