Prev Add About Next

OG : 1.040 - 1.050
FG : 1.008 - 1.016
ABV : 3.8% - 5.0%
IBU : 20 - 40
EBC : 5 - 15

Beskrivelse :
Udviklet som et alternativ til pilsnerøl. Skal være let og forfriskende. Brygges typisk på pilsner-/pale ale malt, evt. lidt hvedemalt og med rigelige mængder aromahumler.

Aroma :
Svag til middel maltaroma typisk med karakter af lyst brød. Middel til kraftig humlearoma med karakter af engelske eller amerikanske typer. Fraværende til svagt niveau af frugtestere. DMS og diacetyl må ikke forekomme.

Udseende:
Lys halmgul til gylden. Svagt til kraftigt skum. Klar til let tåget.

Smag:
Svag til middel lys maltsmag. Middel til kraftig humlesmag og -bitterhed. Restsødmen kan være tydelig, men i balance med humlen.

Krop:
Let til medium krop. Lav til medium karbonering.

Eksempler:
Badger Golden Champion, Williams Brothers Gold, Brewdog Trashy Blonde, Crouch Vale Amarillo.

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort