Prev Add About Next

OG : 1.047 - 1.060
FG : 1.011 - 1.018
ABV : 4.5% - 6.0%
IBU : 20 - 45
EBC : 70 - 100

Beskrivelse :
En overgæret sort stout, der tager karakter fra et vist indhold af havre. I forhold til sødme ligger ølstilen imellem Dry Stout og Sweet Stout.

Aroma :
Middel til kraftig maltaroma, som kan have karakter af toffee, karamel, chokolade, kiks, korn, lakrids og kaffe. Humle bemærkes ikke. Fraværende til svagt niveau af frugtestere. DMS og diacetyl må ikke forekomme.

Udseende:
Mørkebrun til sort. Kraftigt skum, der er hvidt til cremefarvet. Klar til let tåget.

Smag:
Middel til kraftig ristet smag, der balanceres af en vis maltsødme med karakter af chokolade/toffee/ karamel/lakrids. Svag til kraftig karakter af havre. Humlesmagen skal være fraværende til svag, og bitterheden skal være svag til middel.

Krop:
Medium til fyldig krop med en fed og silkeblød tekstur. Lav til medium karbonering.

Eksempler:
Samuel Smith's Oatmeal Stout

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort