Prev Add About Next

OG : 1.044 - 1.058
FG : 1.010 - 1.016
ABV : 4.5% - 6.0%
IBU : 25 - 40
EBC : 20 - 70

Beskrivelse :
En mørk karakterfuld undergæret øl som kendetegnes ved en god balance mellem malt og humle. Humlekarakteren i aroma og smag skal være frisk.

Aroma :
Middel til kraftig maltaroma med karakter af brødskorpe/karamel/chokolade. Svag til kraftig humlearoma. Alle humletyper tillades. Fraværende til svagt niveau af DMS og diacetyl.

Udseende:
Ravfarvet til mørkebrun. Medium til kraftigt skum. Klar til let tåget.

Smag:
Middel til kraftig maltkarakter, som kan have karakter af brødskorpe, kiks, karamel og chokolade. Middel til kraftig humlesmag, der balanceres af malten. Svag til middel humlebitterhed.

Krop:
Medium krop. Medium til kraftig karbonering.

Eksempler:
Nørrebro New York Lager, Samuel Adams Boston Lager, Brooklyn Lager.

Danske Øl-stilarter 2022 Ver. 1.1

Elektronisk udgave af Stilarts definitionerne, udgivet af Danske Øldommere 2022 1. udgave - kommentarer og forbedringer bedes sendes til stilart@svarrer.dk

Michael Svarrer

Forklaringer på fagudtryk og EBC farveskalaen.
OG eng. Original Gravity. Urtens vægtfylde inden gæren tilsættes. Angives i gram per liter.
FG eng. Final Gravity. øllets vægtfylde efter gæring, lagring og eventuel frysning. Angives i gram/liter.
IBU eng. International Bitter Units – enhed til beskrivelse af øllets bitterhed. Forskellige øltyper kan have samme IBU men opleves som forskellige.
EBC eng. European Brewing Convention – her en skala for øllets farve på malt og øl. Den anvendte skala skal er kun vejledende. Specielt mørke farver kan være svære at vurdere.

EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gylden
EBC 15-25 Ravfarvet
EBC 25-35 Kobberfarvet
EBC 35-45 Mørk kobberfarvet / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort